معاونت ترافیک پلیس راهور تهران بزرگ ابعاد و جای تبلیغات را بر روی خودروهای شرکتهای تولیدی تعیین میکند.
بر اساس ضوابط تعیین شده از سوی پلیس راهور، برای تمامی شرکتهای تولیدی و نمایندگیهایی که مایل هستند بر روی خودروهایشان طرحهای تبلیغاتی نصب کنند محدودیتهای خاصی درنظر گرفته شدهاست.
اندازه آگهی نصب شده روی وانتبارها 20 در 50 روی در کابین راننده و وسایل نقلیه بزرگ روی در طرفین کابین و دو طرف اتاق در اندازه 50 در 100 خواهد بود. نصب آگهی بر روی سطح عقب ماشین ممنوع است و تمامی تبلیغات باید به زبان فارسی باشد.
این قوانین در راستای اجرای ماده 207 آییننامه راهنمایی و رانندگی است. در این ماده آمده است: نصب هر نوع علایم و پلاکهای متفرقه و همچنین الصاق، نصب یا نقش هر نوع آگهی، نوشته، عکس و نوشتن عبارات و ترسیم نقوش روی شیشهها یا بدنه درونی و یا بیرونی وسایل نقلیه به منظور تجارت، تبلیغ، نمایش و مانند آن ممنوع است مگر بر اساس ضوابطی که به پیشنهاد شورای عالی هماهنگی ترافیک شهرهای کشور به تصویب وزیر کشور و در مورد جادهها به تصویب وزارت راه و ترابری برسد.
پلیس راهور تهران بزرگ بر اساس این قانون به تمامی ماشینهایی را که بدون مجوز و رعایت ضوابط تعیین شده آگهی تبلیغاتی بر روی خودروهایشان نصب کردهاند، تذکر داده و آنها را مجبور به پاک کردن تبلیغات غیر مجاز میکنند.
بر این اساس شرکتهایی که نیازمند نصب آگهی تبلیغاتی برروی خودروهایشان هستند موظفند با ارائه اساسنامه شرکت و مشخصات ماشینهایی که قرار است بر روی آنها طرح نصب شود به پلیس راهور تهران مراجعه کنند، به گفته مسئولان این طرح، در صورت کامل بودن مدارک انجام این کار بین 3 تا 4 ساعت وقت لازم دارد و مراجعهکنندگان با معطلی روبهرو نخواهند شد.
مدارک رانندگان شرکتهای متخلف از سوی پلیس ضبط شده و این شرکتها باید پس از رفع مشکلات آگهیهای نصب شده اقدام به تشکیل پرونده و تبعیت از قانون اجرایی پلیس راهور کنند. از سوی دیگر آگهیهایی که برروی خودروها نصب میشود باید از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تایید شود.
طبق ماده 14 آییننامه نظارت بر کانونهای تبلیغاتی مصوب سال 1358 برای نمایش هرگونه فیلم و اسلاید تبلیغاتی باید قبلاً از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی پروانه کسب شود. وزارت ارشاد تصاویر و نوشتههای تمامی طرحهای تبلیغاتی را که در شهر نصب میشوند ارزیابی میکند و بابت هیچیک از این ارزیابیها نیز پولی دریافت نمیکند.
سازمان زیبا سازی شهرداری تهران نیز موظف است بابت نصب آگهیها از صاحبان شرکت عوارض دریافت کند. عوارض دریافتی این سازمان براساس خارجی یا داخلی بودن شرکتهای تبلیغ کننده متفاوت است.
مساحت طرح تبلیغی در تعداد ماههایی که آگهی نصب میشود ضرب شده و عدد حاصل برای تبلیغات ایرانی در 30 هزار تومان ضرب شده و حاصل آن میزان عوارضی است که شرکت باید به سازمان زیباسازی بپردازد. دریافت عوارض برای تبلیغات خارجی نیز همانند تبلیغات ایرانی است با این تفاوت که به جای عدد 30 هزار تومان برای این دسته از تبلیغات در 46 هزار تومان ضرب میشود.
اما به نظر میرسد این اعداد به زودی تغییر کرده و افزایش مییابند. براساس پیشنهاد ارائه شده به شورای شهر تهران، جدول جدیدی در اینباره تنظیم شده که در صورت تصویب شورای شهر در دستور کار سازمان زیبا سازی قرار خواهد گرفت.
قانون تبلیغات شوراهای اسلامی شهر که پس از استقلال شهرداریها وظیفه نظارت بر تبلیغات شهری را بر عهده سازمان زیبا سازی نهاده است تاکید میکند که این سازمان به عنوان متولی نظارت بر تبلیغات محیطی در نظر گرفته شده و لذا اخذ عوارض را نیز عهدهدار است.
در پیشنهاد جدیدی که این سازمان به شورا ارائه کرده شاخصهای جدیدی علاوه بر مساحت در نظر گرفته شده که میتوان از آن جمله به نوع خودرو اشاره کرد، بر اساس این پیشنهاد نوع و مدل خودرویی که قرار است بر روی آن آگهی تبلیغاتی نصب شود در میزان عوارض دریافتی دخالت دارد.
سازمان زیباسازی شهرداری تهران هماکنون عوارضی در این زمینه دریافت نمیکند اما به محض تصویب این پیشنهاد در شورای شهر، لازمالاجرا خواهد بود.
گفتنی است که چندی پیش شورای شهر مصوبهای بر اساس پیشنهاد سازمان زیبا سازی شهر تهران به تایید رساند که این مصوبه توسط دیوان عدالت اداری باطل شد، دلیل اصلی ابطال این مصوبه، بالا بودن نرخ عوارض تعیین شده توسط شورا و سازمان زیباسازی شهرداری اعلام شده بود.
ضوابط بغل نویسی خودروها چیست؟
حتما شما هم مانند سایر افراد حین رانندگی و یا حتی تردد در خیابان ها با خودروهایی مواجه شده اید که روی بدنه آن ها آرم ها و برچسب هایی نصب شده اند، آرم ها و نمادهایی که اغلب نمایانگر فعالیت شرکت های وابسته هستند؛ اصطلاحا به این کار بغل نویسی خودرو می گویند. امروز در بسیاری از کشورها از بغل نویسی خودرو برای تبلیغات و نمایان ساختن خودروهای متعلق به شرکت های وابسته استفاده می کنند. اما خوب است بدانید که بغل نویسی در قوانین راهنمایی و رانندگی دارای قواعدی است که می بایست آن را رعایت کنید و در غیر این صورت با جریمه خودرو روبرو خواهید شد. در این مطلب با ما همراه باشید تا با یکدیگر به بررسی ضوابط بغل نویسی خودروها بپردازیم.

ضوابط بغل نویسی خودروها
بنا بر قانون راهنمایی و رانندگی، هیچ راننده ای حق نصب علائم متفرقه، نوشته، آگهی، الصاق عکس روی بدنه درونی و بیرونی خودرو و همچنین شیشه های اتومبیل را ندارد و این در شمار کدهای تخلف رانندگی قرار می گیرد. اما خوب است بدانید که ضوابط بغل نویسی خودروها توسط شورای عالی هماهنگی کشور پیشنهاد شده است و وزیر کشور آن را تصویب کرده است. همچنین لازم به ذکر است که در این خصوص برای ناوگان های حمل و نقل عمومی کشور نیز مصوبه هایی مطرح شده است.
همان طور که می دانید، یکی از علل تصادفات رانندگی، حواس پرتی رانندگان است و بغل نویسی خودروها می تواند یکی از همین عوامل باشد. جالب اینجاست که بغل نویسی خودروها می تواند سبب حواس پرتی عابران پیاده گشته و احتمال بروز حوادث را برای آن ها بالا ببرد. به همین دلیل ضوابط بغل نویسی خودروها مطرح گشته تا رفته رفته عوامل حواس پرتی رانندگان و عابران پیاده کم شود.
بنا بر گفته معاون عملیات ترافیک پلیس راهور ناجا، رانندگان خودرو برای بغل نویسی باید مجوزهای لازم را داشته باشند و با داشتن مدارک بنا بر دستورالعمل صادر شده، این اقدام را صورت دهند. تمامی شرکت هایی که خودروهای وابسته آن ها، در استانی فعالیت دارند، می بایست برای اخذ مجوز به استان محدوده فعالیت مراجعه نمایند و با ارائه مدارک به معاونت عملیات ترافیک پلیس راهنمایی و رانندگی ناجا، نسبت به درج برچسب روی خودروها اقدام نمایند.

مدارک لازم طبق ضوابط بغل نویسی خودروها
شرکت هایی که قصد دارند با توجه به ضوابط بغل نویسی خودروها، اقدام به درج برچسب و یا آگهی روی خودروهای وابسته نمایند، می بایست مدارک زیر را ارائه نمایند:
- نامه درخواست به منظور صدور مجوز بغل نویسی برای خودروها که این نامه می بایست در فرم سربرگ شرکت با امضاء شخص مدیر عامل شرکت مذکور برای پلیس راهنمایی و رانندگی نوشته شده باشد.
- اصل گواهینامه ثبت علامت تجاری به همراه کپی یا کپی برابر اصل شده محضری این گواهینامه
- اصل اساسنامه شرکت همراه به همراه کپی یا کپی برابر اصل شده محضری این اساسنامه
- آگهی ثبت شرکت در روزنامه رسمی به همراه تغییرات آن
- تصویر بسیار واضح از لوگوی شرکت یا همان علامت تجاری ثبت شده
- مدارک خودرویی که قرار است برچسب روی آن نصب شود شامل برگه عدم خلافی خودرو و همچنین کپی شناسامه خودروها
- اگر خودروی مذکور، به نام شخص است، می بایست قرارداد کاری مالک خودرو و همچنین راننده آن با شرکت نیز ارائه شود.
- طی تمدید مجوز بغل نویسی، می بایست عکس هایی از چند دستگاه خودرو نیز تسلیم شود.
آن چه که در رابطه با ضوابط بغل نویسی خودروها باید بگوییم این است که پلیس راهنمایی و رانندگی می بایست تنها علامت تجاری و یا نام شرکت های درخواست دهنده را برای بغل نویسی روی خودروها تاکید کرده و مجوز لازم را صادر نماید. در غیر این صورت و عدم رعایت ضوابط بغل نویسی خودروها، بر طبق قوانین، تخلفات راهنمایی و رانندگی صورت گرفته و ماموران اجرایی راهنمایی و رانندگی مکلف به جریمه ماشین مذکور خواهند شد.

ضمنا معاون عملیات ترافیک پلیس راهور گفته است که خودروهایی که دارای بغل نویسی بدون مجوز هستند، شماره گذاری نخواهند شد، لذا این دسته از خودروها تا زمانی که مجوزهای لازم را طبق ضوابط بغل نویسی خودروها دریافت نکرده و یا این که آثار بغل نویسی را برطرف ننموده اند، شماره گذاری نخواهند شد.
سردار تقی مهری، به تردد تعداد محدودی از خودرهایی که اقدام به نصب برچسب گیاه ماری جوانا کردهاند اشاره کرد و گفت: افرادی که بخواهند از هرگونه برچسب و “لوگو” بر روی خودروی خود استفاده کنند؛ باید طبق آیین نامه رفتار کنند زیرا جزئیات موارد این چنینی در آیین نامه تعریف شده است.
وی افزود: شرکت هایی که مجوز قانونی دارند، می توانند لوگوی شرکت خود را با همان ابعاد طراحی شده، روی خودروها نصب کنند.
سردار مهری گفت: برابر قانون و کد تخلفاتی 2069 نصب هر نوع علائم یا الصاق هر نوع نوشته، آگهی و تصاویر به بدنه خارجی وسایل نقلیه و قسمت درونی وسایل نقلیه عمومی و مسافربری بدون داشتن مجوز جریمه دارد.
رئیس پلیس راهور ناجا افزود: بر این اساس افرادی که علائم فاقد مجوز را در خودروهای خود نصب کنند در کلان شهرها، مراکز استانها، جادههای بین شهری و مناطق آزاد تجاری- صنعتی 300 هزار ریال، سایر شهرها و روستاها و راه های روستایی 200 هزار ریال جریمه خواهند شد.
به گزارش ایصمانیوز ، سرهنگ داود قاسمیان معاون عملیات ترافیک پلیس راهور ناجادر خصوص شرایط و ضوابط مربوط به بغل نویسی خودروهای وابسته به شرکت های خصوصی اظهار کرد: با عنایت به این که ماده ۲۰۷ آئین نامه راهنمایی و رانندگی اشعار می دارد: «نصب هرگونه علائم و پلاک های متفرقه و همچنین الصاق یا نصب یا نقش هرنوع آگهی ، نوشته، عکس بر روی بدنه درونی و بیرونی و شیشه های وسایل نقلیه ممنوع است .مگر بر اساس ضوابطی که به پیشنهاد شورای عالی هماهنگی کشور و به تصویب وزیر کشور خواهد رسید» در این خصوص هم ضوابط مربوط به تبلیغات در ناوگان حمل و نقل عمومی کشور از سوی وزارت کشور صادر گردیده است و پلیس راهنمایی و رانندگی ناجا مسئولیت صدور مجوز بغل نویسی برای خودروهای وابسته به شرکت های خصوصی را برعهده دارد.
سرهنگ قاسمیان اذعان داشت :همانطور که مشخص است عدم توجه به جلو در بروز تصادفات جزء علل اصلی بوده که طی چند سال اخیر درصد بالایی را به خود اختصاص داده است. یکی از عواملی که باعث عدم توجه به جلو و حواس پرتی در زمان رانندگی به ویژه برای سایر رانندگان و حتی عابران پیاده را فراهم می کند، وجود اشکال و تصاویر تبلیغاتی خارج از ضوابط برروی خودروها می باشد.
وی افزود: در حال حاضر پلیس راهنمایی و رانندگی برای ارائه خدمات به شرکت های درخواست کننده نصب بغل نویسی این آمادگی را دارد برابر دستورالعمل صادره با دریافت مدارک لازم نسبت به صدور مجوز در کوتاه ترین زمان ممکن برای درخواست هایی که مدارک کامل داشته باشند، اقدام لازم را به عمل آورد. شرکت هایی که خودروهای وابسته به آنان در استان محل فعالیت، تردد دارند باید به راهنمایی و رانندگی استان مراجعه نمایند و در صورتی که محدوده فعالیت آنها در چند استان یا سراسر کشور باشد، مدارک را برای معاونت عملیات ترافیک پلیس راهنمایی و رانندگی ناجا ارسال نموده تا از این طریق مجوز صادر گردد.

سخن پایانی
با توجه به آنچه که در بالا ذکر کردیم، هرگونه بغل نویسی روی خودروها به منظور تبلیغ و یا درج لوگو روی خودروها، می بایست با مجوز پلیس راهنمایی و رانندگی باشد. همچنین لازم به تذکر است که تمامی خودروهایی که بدون مجوز بغل نویسی شده اند، مرتکب تخلفات رانندگی شده اند و برگه های جریمه برای آن ها صادر می شود که هزینه مبلغ جریمه 300 هزار ریال خواهد بود. این در حالیست که به غیر از بغل نویسی، ما شاهد برچسب ها، تصاویر و … روی خودروهای شخصی نیز هستیم که اغلب این برچسب ها می توانند حواس پرتی های بسیاری را برای رانندگان به همراه داشته باشد. هر خودرویی که از برچسب های غیر متعارف، پرت کننده حواس و هر آنچه که احتمال تصادفات رانندگی را بالا برد، متوقف شده و بر اساس قوانین راهنمایی و رانندگی با آن برخورد خواهد شد .