به گزارش ایصماینوز شرایط بحرانی حاکم بر غیرنظامیان در شهرهای اوکراین در حالی توجه رسانهها را به خود جلب کرده که مسکو و کییف همچنان یکدیگر را به کارشکنی در ایجاد دالانهای امن برای عملیات تخلیه و کمکرسانی متهم میکنند.
ارتش روسیه که کییف را به استفاده از غیرنظامیان به عنوان «سپرانسانی» متهم کرده، بنا به آنچه وعده داده قرار است از ساعت ۷ صبح روز سهشنبه به وقت گرینویچ برای ایجاد دالانهای بشردوستانه و عملی کردن عملیات تخلیه در مناطق مختلف نبرد، آتشبس برقرار کند.
این در حالیست که ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین در ساعات پایانی شامگاه دوشنبه بار دیگر نیروهای ارتش روسیه را عامل شکست طرح ایجاد دالانهای انسانی و تخلیه غیرنظامیان از شهرهای بزرگ کشورش خواند.
از سوی دیگر شکست دور سوم مذاکرات میان نمایندگان دو طرف درگیر در مناقشه بارقههای امید را برای کند شدن شدت خصومتها و پایان زودرس درگیریها کمرنگتر کرده است.
آخرین خبرها و تحولات مرتبط با تهاجم نظامی روسیه به اوکراین در روز سهشنبه هشتم مارس ۲۰۲۲ را در این گزارش دنبال کنید.
اوکراین حضور در نشست سهجانبهِ ترکیه را تایید کرد
خبر برپایی این نشست که ظاهرا قرار است برای بررسی تحولات مربوط به حمله نظامی به اوکراین برگزار شود ابتدا از سوی مولود چاووش اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه اعلام شده بود.
روسیه نیز پیشتر اعلام کرده بود که سرگئی لاوروف حضور در این نشست سه جانبه را که در آنتالیا برگزار خواهد شد، پذیرفته است.
دمیترو کولبا، وزیر امور خارجه اوکراین گفته است که اگر آقای لاوروف برای این نشست آمادگی دارد، وی نیز مهیای مشارکت در هر گفتگویی برای برقراری صلح است.
وزیر امور خارجه ترکیه روز دوشنبه با انتشار توییتی اعلام کرده بود که این نشست به دنبال ابتکارات رئیس جمهوری کشورش و ادامه تلاشهای دیپلماتیک قرار است در حاشیه مجمع دیپلماسی آنتالیا برگزار شود.

دومین مرکز هستهای در اوکراین هدف گلولههای توپخانه روسیه قرار گرفت
درخواست سازمان ملل برای ایجاد دالانهای امن جهت کمکرسانی به غیرنظامیان

چه سلاحهایی در جنگ اوکراین استفاده میشوند؟

حمله سراسری روسیه به اوکراین به سرعت به بزرگترین درگیری نظامی اروپا از زمان جنگ جهانی دوم بدین سو تبدیل شده است. ارتش روسیه با استفاده از مجموعهای از فناوریهای تسلیحاتی، مناطق وسیعی را در اوکراین با حملات هوایی درهم کوبیده و بمبارانهای موشکی و توپخانهای وسیعی را انجام داده که تلفات زیادی را نیز در پی داشته است.
در نقطه آغازین جنگ، ارتش روسیه به لحاظ قدرت آتش و شمار نیروها از اوکراین سرتر بود. با این حال از زمانی که غرب به طور جدی شروع به ارائه تسلیحات جدید به اوکراینیها کرده وضعیت اندکی متفاوت شده است؛ هرچند تنها زمان مشخص خواهد کرد که این کمکهای تسلیحاتی چه تفاوتی ایجاد خواهد کرد.
در اینجا نگاهی میاندازیم به برخی از مهمترین سلاحهایی که تا کنون در این درگیری به کار گرفته شدهاند.
موشکهای کروز دوربرد «کالیبر»
ارتش روسیه از موشک های کروز کالیبر برای هدف قرار دادن تأسیسات در اوکراین استفاده کرده است. این موشکها میتوانند در حملات ضدکشتی، ضدزیردریایی، زمین به زمین و هوا به زمین به کار روند.
کالیبر با سر جنگی ۴۵۰ کیلوگرمی یک سلاح دقیق به حساب میآید، اما تأسیسات نظامی اوکراین و ساختمانهای دولتی که ظاهراً توسط این موشکها در دو شهر کییف و خارکیف هدف قرار گرفتهاند نزدیک به مناطق مسکونی واقع شدهاند که این امر منجر به تلفات غیرنظامی شده است.
موشک بالستیک اسکندر
ارتش روسیه برای هدف قرار دادن اهداف کلیدی از موشکهای اسکندر نیز استفاده کرده است که بردی تا ۵۰۰ کیلومتر دارند و کلاهک بسیار قویتری (تا ۷۰۰ کیلوگرم) را حمل میکنند.
شماری از این موشکهای کوتاهبرد، که میتوانند ساختمانهای بزرگ و برخی از تأسیسات مستحکم را نابود کنند، از خاک کشور متحد روسیه یعنی بلاروس شلیک شدهاند.
راکت و توپخانه
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین ارتش روسیه را به گلولهباران بیوقفه ساختمانهای مسکونی، مدارس و بیمارستانها در سراسر کشور متهم کرده است. تصاویر تایید شده توسط خبرگزاریها شمار قابل توجهی از راکتهای روسی را نشان میدهند که به ساختمانهای مسکونی برخورد کردهاند.
این راکتها عمدتا توسط راکتاندازهای چندگانه «گراد»، «اسمرک» و «اورگان» پرتاب میشوند که با هدف از بین بردن تمرکز نیروها یا تجهیزات نظامی طرف مقابل توسط اتحاد جماهیر شوروی طراحی شدهاند .استفاده از این راکتها علیه مناطق پرجمعیت تلفات سنگین و خسارات عمده به زیرساختهای غیرنظامی را در پی دارد.
ارتش روسیه همچنین دارای طیف گستردهای از واحدهای توپخانه قدرتمند متعلق به عصر شوروی است که به طرز عجیبی به نام گلها نامگذاری شدهاند؛ مانند توپ خودکششی ۲۰۳ میلیمتری «گل صد تومانی» و توپ خودکششی ۱۵۲ میلیمتری «سنبل».
این توپها میتوانند ویرانی وسیعی را ایجاد کنند. خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش داده است که آسیبهای گسترده به زیرساختهای غیرنظامی و مناطق مسکونی در کیف، خارکف و بسیاری از شهرها و شهرکهای دیگر در سراسر اوکراین وارد شده است.
میشل باشله، مسئول حقوق بشر سازمان ملل هفته گذشته در سخنانی در شورای حقوق بشر در ژنو گفته است: «بیشتر تلفات غیرنظامیان ناشی از استفاده از توپخانه سنگین، سامانههای موشکی چند پرتابی و حملات هوایی در مناطق پرجمعیت بوده است».
بمبهای خوشهای
مقامات اوکراینی روسیه را به استفاده از مهمات خوشهای متهم کردهاند، امری که کرملین آن را رد کرده است. چنین سلاحهایی برای هدف قرار دادن سربازان و تجهیزات دشمن در یک منطقه وسیع طراحی شدهاند و استفاده از آنها در مناطق پرجمعیت به طور اجتنابناپذیری منجر به تلفات گسترده در بین غیرنظامیان میشود.
سیلندر بمبهای خوشهای در هوا باز میشوند و مهمات فرعی شامل صدها «بمب کوچک» را آزاد میکنند. این بمبها در یک منطقه بزرگ پراکنده شده و به طور همزمان چندین هدف را مورد اصابت قرار میدهند. فراتر از ضربه اولیه، بمبها با قابلیت بالای انفجاری مثل مین در زمین میمانند و تبدیل به تهدیدی بلندمدت برای کشتن و ناقص کردن افراد حتی با گذشت زمان طولانی پس از جنگ میشوند.
موشکهای ترموباریک
این موشکها را اصطلاحا «ترسناکترین سلاح زرادخانه روسیه» مینامند. کلاهکهای ترموباریک از مهمات معمول پر نمیشوند و در واقع درون آنها ترکیبات شیمیایی فشرده با قابلیت انفجاری بالا کار گذاشته میشود. این مواد آتشزا در لحظه اصابت در هوا پخش میشوند و با ترکیب با اکسیژن هوا غباری انفجاری را ایجاد میکنند. در این مرحله، جرقه دوم زده میشود و در عمل موج انفجار و خلاء با هم ترکیب شده و انفجاری با دمای بالا به وجود میآید.
به این سلاح کشنده «بمب خلاء» (vacuum bomb) نیز گفته میشود چرا که به هنگام عمل کردن، اکسیژن هوای اطراف را میمکد تا انفجاری بزرگ ایجاد کند. موج انفجارعظیم ناشی از آن نیز که مافوق صوت است، میتواند بسیار ویرانگر باشد.
ترموباریک میتواند چندین بلوک ساختمانی شهری را با درجا با یک شلیک به آواری در حال سوختن تبدیل کند. پنتاگون گفته است که پرتابگرهای متحرک روسی برای شلیک موشکهای ترموباریک را در داخل اوکراین مشاهده کرده است، اما نمیتواند استفاده از آنها را تایید کند.
چه چیزی در زرادخانه اوکراین وجود دارد؟
ارتش اوکراین به همان مجموعهای از موشکاندازها و توپخانههای ساخت شوروی متکی است که ارتش روسیه نیز آنها در اختیار دارد.
اوکراین تسلیحات دقیق دوربرد و پیچیده نظیر موشکهای بالستیک اسکندر روسیه و یا موشکهای کروز کالیبر را در اختیار ندارد اما شماری موشک بالستیک کوتاهبرد توچکا متعلق به عصر شوروی را در زرادخانه خود میبیند. این موشکها هرچند کلاهکهای جنگی قدرتمندی دارند، با این حال در مقایسه با جدیدترین تسلیحات روسی از دقت پایینتری برخوردارند.
اوکراین علاوه بر زرادخانههای قدیمی ساخت شوروی، محمولههای بزرگی از تسلیحات غربی مانند موشکهای ضد تانک جاولین ساخت آمریکا و موشکهای ضد هوایی استینگر را دریافت کرده است.
این دو سلاح به دلیل قابلیت فوقالعادهشان میتوانند در نتیجه جنگ سرنوشتساز شوند و مقامات اوکراینی میگویند ارتش این کشور از آنها برای وارد کردن تلفات سنگین به نیروهای متجاوز روسیه استفاده کرده است.
جاولین که یک موشک هدایتشونده ضدتانک محصول ایالات متحده است از طبقه موشکهایی محسوب میشود که اصطلاحا «شلیک کن و فراموش کن» نامگذاری شدهاند. به این معنی که پس از شلیک، خود تا لحظه انفجار روی هدف قفل میکند و نیازی به دخالت فرد شلیککننده ندارد.
ارتش اوکراین همچنین در هوا از پهپادهای رزمی بایراکتار ساخت ترکیه استفاده میکند. این پهپادها قبل از شروع جنگ توسط ارتش اوکراین خریداری شده بود و شماری از ویدئوهایی که به تازگی از صحنههای نبرد منتشر شدهاند آنها را در حال حمله به کاروانهای نظامی روسیه نشان میدهد.
جنگ اوکراین؛ نگرانی سازمان خواربار ملل متحد از افزایش کم سابقه قیمت مواد غذایی

سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد روز جمعه اعلام کرد که قیمتهای جهانی مواد غذایی در ماه فوریه به بالاترین سطح خود رسید که عمدتاً ناشی از افزایش قیمت غلات و دانه های روغنی در بحبوحه جنگ اوکراین است.
اوکراین و روسیه از مهمترین تولیدکنندگان غلات و دانههای روغنی، خصوصا گندم در جهان هستند.
این سازمان با انتشار بیانیهای تاکید کرد که شاخص قیمت مواد غذایی فائو در ماه فوریه ۳.۹ درصد نسبت به ماه قبل افزایش یافت و به ۱۴۰.۷ واحد در مقابل ۱۳۵.۷ واحد در ماه ژانویه رسید.
این شاخص تغییرات ماهانه قیمتهای بینالمللی سبد محصولات غذایی اساسی را دنبال میکند. آخرین رکورد افزایش نگران کننده قیمت مواد غذایی به ماه فوریه سال ۲۰۱۱ باز میگردد زمانی که قیمت شاخص مواد غذایی در سطح جهانی از ۱۳۷.۶ بالاتر رفته بود.
افزایش کمسابقه قیمت مواد غذایی در تابستان آینده
مدیرعامل شرکت «لکلر» یکی از بزرگترین شرکت های توزیع مواد غذایی در فرانسه روز دوشنبه نسبت به «اثرات جنگ اوکراین بر افزایش شدید قیمت غلات و دانههای روغنی در تابستان آینده» عمیقا ابراز نگرانی کرد.
وی که با رادیوی دولتی فرانسه گفتگو می کرد گفت که «شهروندان اروپایی که نزدیک به ۱۰ سال تورم محسوسی را تجربه نکردهاند بزودی با افزایش شدید و بی سابقه قیمت مواد غذایی در اروپا مواجه خواهند شد.»
دور سوم مذاکرات بین مسکو و کییف با «پیشرفت اندک» و «شکست» پایان یافت

جنگ در اوکراین در حالی دوازدهمین روز خود را پشت سر میگذارد که با پیشرفت تحولات در میدان نبرد و تاکید مسکو بر دستیابی به اهداف تعیین شده، امیدها برای یافتن راهحل دیپلماتیک این بحران روز به روز کمرنگتر میشود.
تلاش جامعه بینالملل برای ایجاد یک دالان امن جهت خروج غیرنظیامان از مناطق تحت محاصره، بمباران مناطق مسکونی و وخامت وضعیت انسانی، نگرانیها نسبت به ادامه بحران را تشدید کرده است.
هشدار برخی کشورها و نیز نهادهای حقوقی نسبت به نقض کنوانسیونهای بینالمللی و انجام «جنایات جنگی» درجریان تهاجم نظامی ارتش روسیه به خاک اوکراین به نگرانیهای موجود افزوده است.
آخرین تحولات و خبرهای مرتبط با تهاجم نظامی روسیه به خاک اوکراین در روز دوشنبه هفتم مارس ۲۰۲۲ را در این گزارش دنبال کنید.
زلنسکی: نیروهای روسی باعث شکست طرح تخلیه غیرنظامیان شدند

مسکو در چند شهر اوکراین آتشبس موقت اعلام کرد
طبق بیانیهای که خبرگزاریهای روس به نقل از وزارت دفاع این کشور منتشر کردند، «فدراسیون روسیه در تاریخ هشت مارس از ساعت ۱۰ صبح به وقت مسکو (هفت صبح به وقت گرینویچ) آتشبس را برای تخلیه غیرنظامیان از کییف و همچنین شهرهای سومی، خارکیف، چرنیگوف و ماریوپل اعلام میکند. »

نشست اضطراری شورای امنیت؛ «سازمان ملل به گذرگاههای امن نیاز دارد»
کاخ سفید: بایدن درباره تحریم نفت و گاز روسیه تصمیمی نگرفته است
هشدار مسکو درباره احتمال تحریم نفت روسیه: عواقب فاجعهبار خواهد داشت
الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه گفت: «کاملا بدیهی است که امتناع از خرید نفت روسیه عواقب فاجعهباری برای بازار جهانی خواهد داشت.»
وی افزود: «قیمتها احتمالا غیرقابل پیش بینی است و به بیش از ۳۰۰ دلار برای هر بشکه یا حتی بیشتر خواهد رسید.»

مقام آمریکایی: پوتین نزدیک به ۱۰۰ درصد نیروهای آمادهباش را در اوکراین مستقر کرده است
دور سوم مذاکرات بین مسکو و کییف با «پیشرفت اندک» و «شکست» پایان یافت
وی در عین حال افزود که رایزنیها درباره راههای مذاکره برای پایان دادن به خصومتها ادامه خواهد یافت.
تلاشها برای ایجاد گذرگاههای ایمن برای غیرنظامیان در آخر هفته در میان ادامه بمباران از میان رفت. اما وزارت دفاع روسیه روز دوشنبه از اقدام جدیدی خبر داد و گفت که غیرنظامیان اجازه دارند کییف، ماریوپل، خارکیف و سومی را ترک کنند.
ولادیمیر مدینسکی، مذاکرهکننده ارشد روسیه گفت که انتظار دارد که کریدورهای بشردوستانه در اوکراین از روز سهشنبه فعال شوند. او گفت که هیچ پیشرفتی در زمینه حل و فصل سیاسی حاصل نشده است اما ابراز امیدواری کرد که دور بعدی بتواند پربارتر باشد.
مدینسکی گفت: «انتظارات ما از مذاکرات شکست خورده است اما امیدواریم دفعه بعد بتوانیم گام مهمتری به جلو برداریم. گفتوگوها ادامه خواهد داشت.»

اتحادیه اروپا: درخواستهای اوکراین، گرجستان و مولداوی برای پیوستن به این اتحادیه بررسی میشود

۱۰ میلیارد دلار خسارت به زیرساختهای اوکراین
کرملین شروط خود برای توقف جنگ در اوکراین را اعلام کرد
اوکراین به این شروط تاکنون واکنشی نشان نداده است.
سخنگوی کرملین تاکید کرد که روسیه بهدنبال ادعای ارضی بیشتر درباره اوکراین نیست.

منبع/ یورونیوز